Vit curry med rostad pumpa och spenat

koket.se
Vit curry med rostad pumpa och spenat
Foto: Lennart Weibull
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Vit curry med rostad pumpa och spenat

28 ingredienser

30 m

Det här är en mild och lättlagad vit curry som passar att servera antingen som vegetarisk varmrätt eller som komplement till kött eller kycklingrätter. Allra godast är den att göra på delicapumpa som rostas med skalet på men passar också fint att göra med sötpotatis eller blomkål.

Boktipset!
Guide till världens godaste curry

Boktipset!

Receptet kommer från Jimmys kokbok "Guide till världens godaste curry"

Läs mer

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg pumpa, i 2 cm tjocka skivor (eller vintersquash)
  • 1 msk neutral matolja
  • 0,5 tsk curry, orostat (gärna eget, se recept längre ner)
  • 0,5 tsk curry, orostat (gärna eget, se recept längre ner)
  • 2 msk kallpressad kokosolja
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk senapsfrö
  • 2 grön kardemumma
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 tsk ingefära, finriven
  • 1 tsk vitlök, finriven
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • ev 10 curryblad (färska)
  • 1 burk kokosmjölk [à 400 ml]
  • 200 g babyspenat
  • palmsocker
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • salt

Servering

  • ev curryblad, friterade (till garnering)
  • basmatiris

Eget currypulver

  • 4 msk korianderfrö
  • 1 msk hel spiskummin
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • ev 5 cm kanelstång (ceylonkanelstång)
  • ev 10 cm pandanblad
  • ev 20 curryblad (färska eller torkade)
  • ev 1 tsk svartpeppar
  • ev 3 hela nejlikor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Sprid ut pumpan på ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med 0,5 tsk curry och salt.
  3. Rosta mitt i ugnen 20–25 minuter tills pumpan är mjuk rakt igenom och har fått fin färg i kanterna.
  4. Hetta upp kokosoljan i en wok eller gryta på medelvärme.
  5. Tillsätt spiskummin, senapsfrön, kardemummakapslar och låt poppa i 10–20 sekunder.
  6. Tillsätt rödlök samt en nypa salt och stek under omrörning tills löken är ordentligt mjuk och söt.
  7. Lägg i ingefära, vitlök, gurkmeja och eventuellt curryblad och stek någon minut tills de doftar gott.
  8. Häll i kokosmjölken och låt koka i 5 minuter.
  9. Stäng sedan av värmen, vänd ner spenaten och smaka av med palmsocker, limesaft och salt.

Servering

  1. Skeda upp curryn på serveringsfat och lägg i den rostade pumpan.
  2. Toppa eventuellt med friterade curryblad och servera med kokt basmatiris.

Eget currypulver

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Torka alla kryddor mitt i ugnen i 30 minuter. Kryddorna ska inte rostas utan bara bli riktigt torra.
  3. Häll upp kryddorna på en tallrik och låt svalna till rumstemperatur.
  4. Mal kryddorna i en mixer eller i en kryddkvarn.
  5. Passera blandningen genom sil och mal grova bitar igen till ett fint pulver.