Vit ölpocherad kungskrabba

Vit ölpocherad kungskrabba
björn frantzen
björn frantzen

Vit ölpocherad kungskrabba

20 ingredienser

1 h

Vit ölpocherad kungskrabba med smetana och blommande dill blir en magisk rätt!

Ingredienser

portioner
  • öring

Pocherad kungskrabba (mängd avser %)

  • 100 vatten
  • 1 rättika (eller någon annan lika stark vit vinäger)
  • 4 salt

Skaldjursbuljong (mängd avser %)

  • 100 humrar
  • 5 lökar (purjolök, schalottenlök och selleri)
  • 0,5 dillstjälkar (och persilja)
  • 3 tomatpassata
  • 200 vatten

Skaldjurs aspic (mängd avser %)

  • 100 skaldjursbuljong
  • 2,5 gelatinblad

Öl saltlösning (mängd avser %)

  • 100 kombu
  • 100 öl
  • 10 dillstjälkar
  • 0,5 hel kummin (rostade)
  • 0,5 fänkålsfrö (rostade)
  • 0,5 dillfrö
  • 5 salt
  • 2 strösocker
  • 10 krondill

Gör så här

  1. Skölj öringen snabbt i kallt vatten. Blötlägg i Ikura Brine (finns grundläggande recept) i några minuter. Sil av saltllaken, tvätta snabbt, sila igen och förvara i en lufttät behållare.

Pocherad kungskrabba

  1. Pochera kungskrabban tills den precis är klar, tid beror på storleken.
  2. Kyl ner i iskall öllake (finns grundläggande recept) och plocka ner köttet strax före servering.

Skaldjursbuljong

  1. Rosta skalen med tomatpasta i 180 grader i 30 minuter. Steka lökmixen i en kastrull tills den är lätt färgad.
  2. Lägg skalen i pannan och täck med kallt vatten. Sjud i 45 minuter. Sila och reducera till önskad konsistens.

Skaldjurs aspic

  1. Blötlägg gelatinet i isvatten. Häll av vattnet.
  2. Värm buljongen och smälta i gelatinen. Gjut i en grund behållare.
  3. Hacka aspicen när den stelnat.

Öl saltlösning

  1. Kallinfusera ingredienserna över natten. Sila och spara för att använda till kräftorna.