Vit sparris med björklövspesto

koket.se
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Vit sparris med björklövspesto

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

20 m

Vit sparris med björklövspesto, prästost och solroskärnor blir en riktigt god smakkombination!

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 16 vita sparrisar
  • 0,5 citron, saft
  • salt
  • strösocker

Björklövspesto

  • 0,5 dl björklöv (späda)
  • 30 g dill, plockad
  • 40 g lagrad prästost
  • 40 g solroskärnor
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 citron, saft
  • 1 dl olivolja
  • salt

Servering

  • 0,5 dl solroskärnor, krossade
  • 40 g lagrad prästost, smulad
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 björklöv (späda)

Gör så här

  1. Skala sparrisen noggrant.
  2. Ta en sparris i båda händerna och bryt den försiktigt i nedre änden, där den snappar av går sparrisen från att vara träig till att vara mjuk och god. Bryt alla sparrisar på samma sätt.
  3. Putsa ändarna på sparrisen med en kniv så att det blir ett rakt snitt.
  4. Koka upp vatten i en vid kastrull med citronsaft, salt och socker. Sjud sparrisen i 4–6 minuter beroende på tjockleken. Kolla med en liten sticka, det ska vara en lätt kärna kvar i sparrisen så att den är knackish. Ta upp och kyl i kallt vatten.

Björklövspesto

  1. Skölj björklöv och dill. Hacka grovt och lägg i en matberedare eller mixer.
  2. Tillsätt prästost, solroskärnor och chiliflakes. Pressa i citronsaften och häll på olivoljan. Mixa till en slät kräm.
  3. Tillsätt ett par droppar vatten eller lite mer olja om det är för lite vätska.
  4. Smaka och krydda med salt. Spara till servering.

Servering

  1. Lägg sparrisen på ett fat och klicka över björklövspesto. Det som blir över serveras i en skål vid sidan om på smörgåsbordet.
  2. Strö över solroskärnor samt prästost och droppa över lite olivolja. Avsluta med att strö över några björklöv.