Vitlöksnudlar med brynt broccoli

POPULÄRT
Vitlöksnudlar med brynt broccoli
Foto: Magnus Skoglöf

Vitlöksnudlar med brynt broccoli

9 ingredienser

20 min

Recept: Jennie Walldén

En planet-smart och enkel rätt på pasta och vegetariska ingredienser som ger liten klimatpåverkan. Pasta är mycket klimatsmartare än ris, och kräver betydligt mindre mängd vatten när det odlas.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiska äggnudlar, vitlök och rapsolja.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Denna rätt ger 0,4 kg CO2e växthusgaser per portion

Ingredienser

portioner
  • 200 g äggnudlar
  • 1 broccoli
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl rapsolja (neutral)
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 msk ostronsås (byt mot hoisin för helt vegetarisk rätt)
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk pinjenötter, rostade

Gör så här

  1. Koka nudlarna i en minut mindre än anvisningarna på förpackningen, de ska vara riktigt al dente. Skölj av i iskallt vatten så att tillagningen avstannar.
  2. Plocka broccolibuketterna och dela dem i mindre munsbitar. Skiva vitlöken tunt. Stek i en stor stekpanna i oljan tillsammans med chiliflakes och broccolibuketter på hög värme tills vitlöken är gyllene och broccolin lite brynt.
  3. Blanda ostronsås, soja och sesamolja. Häll i pannan och låt fräsa i 30 sekunder under omrörning. Vänd ner nudlarna i pannan.
  4. Blanda väl och låt nudlarna bli varma i pannan i en minut. Smaka av med mer soja, strö på rostade pinjenötter och servera genast.
TIPS!
Beräkna din klimatpåverkan här!
WWF matkalkylatorn ny

Beräkna din klimatpåverkan här!

Ta hjälp av Matkalkylatorn och se om din middag får rött eller grönt ljus.

Läs mer