Vitlöksrostad spetskål med örtig smörsås och hasselnötter

POPULÄRT
koket.se
Vitlöksrostad spetskål med örtig smörsås och hasselnötter
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Vitlöksrostad spetskål med örtig smörsås och hasselnötter

14 ingredienser

Ett ljuvligt gott recept på spetskål serverad med en len smörsås och rostade hasselnötter. En restaurangrätt hemma i ditt eget köket!

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1-2 spetskål (beroende på storlek)
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 kruka färsk persilja, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal

Örtig smörsås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 5 vitpepparkorn
  • 150 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl blandade örter, hackade (t ex gräslök, körvel, persilja)

Topping

  • hasselnötter, rostade och grovt hackade
  • färsk körvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär spetskålen i fyra klyftor. Lägg dem på en plåt.
  3. Blanda ihop olja, riven vitlök, hackad persilja och rivet citronskal.
  4. Ringla oljan över spetskålen. Salta och peppra. Låt bakas i ugnen ca 20-30 minuter tills spetskålen mjuknat och rostats.

Örtig smörsås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och hela vitpepparkorn.
  2. Koka ned till hälften och sila sedan bort lök och pepparkorn.
  3. Hetta upp reduceringen på plattan och ha i klickar av smör i omgångar under konstant vispning. Låt det hela tiden småbubbla.
  4. Tillsätt grädde, finhackade örter och salt.

Servering

  1. Lägg upp den rostade spetskålen på tallrikar, häll på den goda såsen och toppa med grovt hackade rostade hasselnötter. Garnera med körvel.