Lamytterfilé är det samma som benfri kotlettrad av lamm. Ett kött som passar bra att helsteka och servera på klassikt vis med haricots verts och tomater.
Se till att alla ingredienser har samma temperatur från början, så minskar risken för att aiolin skär sig. Skala och pressa vitlöken och pressa ut citronsaften. Vispa ihop äggula, citronsaft, vitlök och salt. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt, helst med elvisp eller i mixer, hela tiden. Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock. Ställ svalt till servering.
Värm ugnen till 200°. Skär ett kryss i toppen på tomaterna och ställ dem i en smord ugnssäker form. Baka dem i ugnen i 15 minuter. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten. Håll grönsakerna varma till servering.
Skala och dela vitlöksklyftorna. Putsa filéerna och skär djupa skåror i köttet och stick in vitlöksklyftorna. Gnid in filéerna med salt och peppar och bryn dem runt om i smör. Lägg dem i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen i ca 20 min tills innertemperaturen är 65º. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Servera med aioli och grönsaker.