Vol au vent med kantarellstuvning

Vol au vent med kantarellstuvning
Foto: TV4
Jesper Blomqvist
Jesper Blomqvist

Vol au vent med kantarellstuvning

Av: Jesper Blomqvist

Från: Sveriges mästerkock VIP

9 ingredienser

Smördegsbakelse fylld med krämig stuvning på gula kantareller enligt recept från Jespers mamma.

Ingredienser

  • 1 förp smördeg
  • 1 ägg, uppvispat (till pensling)
  • 25 g smör
  • 200 g kantareller, färska
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

Smördegsformar

  1. Sätt ugnen på 185 grader.
  2. Rulla ut smördegen och stansa ut 8 cirklar, ca 4-5 cm i diameter.
  3. I 4 av dessa gör du en mindre cirkel på ca 3-4 cm och tar bort den inre cirkeln. Lägg de 4 hela cirklarna på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  4. Lägg sedan de ihåliga delarna ovanpå de hela och pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda i ugnen ca 10 minuter tills de fått fin färg och höga kanter.

Svampstuvning

  1. Rensa och dela svamparna i mindre bitar.
  2. Lägg svampen i en kastrull på låg temperatur och täck med lock, värm tills vätskan släpper från svampen, sila då bort svamspadet från svampen men spar spadet
  3. Skala och hacka schalottenlöken fint
  4. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lite lätt med bredsidan av kökskniven
  5. Fräs löken och de lätt krossade vitlöksklyftorna i smöret utan att de får färg, tillsätt svampen och stek på ganska ordentligt några minuter, peppra och salta under tiden, svamp tål ganska mkt salt, smaka av.
  6. När svampen är ordentligt genomstekt, häll på hälften av grädden och låt koka upp, häll sedan på svamspadet och resten av grädden, låt koka på svag värmen minst 10 minuter tills stuvningen tjocknar rejält
  7. Ta bort vitlöksklyftorna från stuvningen
  8. Salta och peppra efter eget tycke
  9. Fyll smördegsbakelserna med svampstuvningen