Vörtbröd med russin

Vörtbröd med russin
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Vörtbröd med russin

16 ingredienser

2 h

Ett riktigt gott vörtbröd är ett måste till jul! Här bjuder Fredrik Eriksson på ett av sina bästa recept.

Min barndoms jul
Min barndoms jul

Min barndoms jul

Fredrik Eriksson har tagit fram alla recepten till Astrid Lindgrens fina julkokbok. Köp boken här!

Läs mer

Ingredienser

portioner styck
  • 1 dl russin
  • 1 dl vatten
  • 50 g smör
  • 2 tsk fänkålsfrö, malda
  • 1 tsk pomeransskal, malda
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 25 g jäst
  • 3 dl porter
  • 1 dl mörk sirap
  • 5 dl vetemjöl special
  • 5 dl rågsikt
  • 1 msk salt

Pensling

  • 1 msk mörk sirap
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Blötlägg russinen i 1 dl vatten.
  2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med kryddorna och låt sedan svalna.
  3. Rör ut jästen i en bunke med porter.
  4. Tillsätt det smälta smöret, sirap, mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg. Knåda ordentligt i maskin eller för hand i 10-15 minuter till en smidig deg.
  5. Häll bort vattnet från russinen och tillsätt russinen i degen. Knåda tills de är jämnt fördelade. Täck degen med en duk och låt jäsa i 45 minuter.
  6. Dela degen i två lika stora bitar. Forma till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa ytterligare 45 minuter under en duk.
  7. Värm ugnen till 200 grader.
  8. Blanda vatten och sirap och pensla försiktigt de färdigjästa limporna.
  9. Baka limporna i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
  10. Låt limporna svalna på ett galler.