Stek havregrynen i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
Häll över i en skål och häll direkt på 50 g hett vatten, så det täcker havregrynen. Det ska skvätta och fräsa och lukta gott av den rostade havren. Nu får den gärna stå över natten så att smakerna utvecklas, men finns det inte tid så räcker det med en kvart.
Smaksättning
Skala squashen och riv den grovt, stek sedan i en torr panna för att dra ut fukten ur pumpan. Det går att hoppa över detta steg, men med risk för att brödet blir kletigt.
Riv av det yttersta av citronskalet från citronerna på ett fint rivjärn och ställ åt sidan.
Rosta hälften av pumpafröna i en torr panna och låt svalna.
Deg
Lös upp jästen i en bunke med ett par matskedar kallt vatten.
Ljumma resten av vattnet och sirapen till 35 grader.
Häll i vetemjöl special, lite i taget tills degen precis går ihop, den ska vara lite kletig.
Knåda degen i maskin tills den är riktigt smidig och glutenet är fullt utvecklat, ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter.
Utbakning
Stjälp upp degen på bordet och platta till den.
Tillsätt havren, citronen och de rostade pumpafröna. Vik ihop degen och knåda för hand tills smaksättningen är jämt fördelad i degen.
Värm ugnen till 250 grader (ej varmluft) och lägg in en baksten mitt i ugnen om du har en.
Jäs degen i en bunke under plastfolie på ett varmt ställe tills den är dubbelt så stor, ca 40 minuter.
Stjälp upp degen försiktigt på bordet och dela den i två för stora baguetter eller i fyra för mindre.
Dra försiktigt ut degen tills den är avlång, försök att inte förlora luft i degen.
Doppa ena sidan i vatten och sedan i de orostade pumpafröna.
Vrid sedan baguetten ordentligt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med de resterande baguetterna.
Täck med en bakduk och jäs i ytterligare 25 min.
Dra över bakplåtspappret med baguetterna på bakstenen och grädda mitt i ugnen ca 30 min för stora och 20 min för små baguetter.