Wallenbergare med lingon, smörkokta ärtor och potatispuré

POPULÄRT
koket.se
Wallenbergare med lingon, smörkokta ärtor och potatispuré
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Wallenbergare med lingon, smörkokta ärtor och potatispuré

20 ingredienser

50 min

En middag för alla som älskar svensk husman. Här gör Stefan klassiska wallenbergare i lite mindre format och bjuder dem med klassiska tillbehör som len potatispuré, mjälla ärter och rårörda lingon samt brynt smör.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Wallenbergare

  • 400 g kalvfärs
  • 2 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g smör, till stekning
  • ströbröd
  • svartpeppar, nymald

Rårörda lingon

  • 250 g frysta lingon, tinade
  • 0,5 dl strösocker

Potatispuré

  • 900 g potatis, fast
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 200 g smör
  • muskot, nyriven
  • salt

Smörkokta ärtor

  • 200 g gröna ärtor
  • 20 g smör
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • salt

Till servering

  • 100 g smör, brynt

Gör så här

Rårörda lingon

  1. Rör ihop lingon och socker. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme, rör då och då så att sockret smälter.

Wallenbergare

  1. Se till att mixerbunke och mixerkniv som färsen ska mixas i är riktigt kalla, ställ dem i frysen en stund innan du börjar. Färs, äggula och grädde ska också vara iskalla. Blir smeten för varm under mixningen riskerar den att spricka.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Mixa färs, salt och peppar i den kalla mixerin tills det går ihop ordentligt, det brukar bli en klump som går runt i mixern, det är ett gott tecken. Fortsätt att mixa och tillsätt äggulor samt grädde i fin stråle under fortsatt mixning. Mixa inte för länge, då riskerar smeten att bli varm och spricka.
  4. Forma små fina biffar à 75 g. Vänd dem i ströbröd.
  5. Stek dem i rikligt med smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Tillaga dem färdigt i ugnen ca 5 minuter.

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Koka upp grädde och mjölk under tiden som potatisen börjar bli klar, håll varmt.
  3. Häll av och pressa potatisen. Vispa hastigt ihop den med en ballongvisp. Häll ner gräddmjölk och smör och vispa till en fin luftig puré. Smaka av med salt och muskot.

Smörkokta ärtor

  1. Koka upp vatten, smör, salt och lök i en kastrull. Lägg ner ärtorna och sjud några minuter.
  2. Lägg upp alla komponenter på tallrikar och ringla över lite brynt smör.