Wallenbergare med potatispuré

Wallenbergare med potatispuré
Foto: TV4

Wallenbergare med potatispuré

16 ingredienser

1 h 15 min

En älskad husmanklassiker serverad på traditionellt vis med puré på mandelpotatis, gröna ärter, rårörda lingon och brynt smör. Är det säsong för svamp så är det trevligt att toppa rätten med smörstekta kantareller.

Ingredienser

portioner

Wallenbergare

  • 600 g kalvfärs
  • 500 g grädde
  • 4 äggulor
  • 0,5 tsk épice riche
  • ströbröd, till panering
  • salt
  • smör, till stekning

Mandelpotatispuré

  • 1 kg mandelpotatis
  • 250 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3,5 dl mjölk
  • salt

Garnering

  • rårörda lingon
  • gröna ärtor
  • ärtskott
  • ev kantareller, smörstekta

Gör så här

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Häll av vattnet från potatisen och låt potatisen ånga av en aning. Pressa sedan potatisen med en potatispress och vänd ned gräddmjölken lite i taget tills fin konsistens. Vänd därefter ned smöret och smaka av med salt.

Wallenbergare

  1. Blanda den iskalla färsen tillsammans med äggulorna i en mixer/matberedare.
  2. Tillsätt 2/3 av grädden i en stråle samt saltet medan maskinen är igång, mixa tills färsen är helt slät och allt är blandat.
  3. Lägg upp färsblandningen i en skål, vänd ner den sista ⅓-delen av grädden för hand tillsammans med epice riche-kryddan.
  4. Sila ströbrödet genom en sil så du separerat eventuella större korn.
  5. Blöt händerna i kallt vatten och forma Wallenbergarna i önskad storlek.
  6. Panera därefter de fyra Wallenbergarna i ströbrödet.
  7. Stek sedan i smör på medelvärme så de får gyllene yta, var noga med att de inte bränns.
  8. Låt de gå klart i ugnen på 120 grader tills de har en innetemperatur på 60 grader, det tar ca 15-20 min.

Smörsteka kantareller

  1. Stek kantarellerna i rikligt med smör på hög värme. Smaka av med salt.

Brynt smör

  1. Bryn smöret under omrörning. Viktigt att du rör hela tiden så att inte proteinet i smöret fastnar och bränner i botten på kastrullen. När smöret fått en mellanbrun färg är det klart.

Uppläggning

  1. När du lägger upp rätten sila lingonen innan så att du blir av med överskottsvätskan från bären.
  2. Strö över ärtor i önskad mängd. Garnera med ärtskott och häll över brynt smör. Garnera gärna med smörstekta kantareller om det är säsong.