Wontons med hemgjord chiliolja

POPULÄRT
koket.se
Wontons med hemgjord chiliolja
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Wontons med hemgjord chiliolja

25 ingredienser

1 h

Fläskfärsfyllda små degknyten serverade med en hemgjord chiliolja. Wontonplattor hittar du i frysdisken i välsorterade affärer eller hos asiatiska butiker. 

Tips! Det blir en stor sats av chilioljan. Det som blir över går bra att spara i en burk med lock i kylen upp till 6 månader.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Wonton

  • 40 wontonplattor
  • 350 g fläskfärs
  • 3 salladslökar (eller 8 cm purjolök))
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 4 cm färsk ingefära, riven
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk vatten
  • 1 ägg

Chiliolja

  • 1 dl gochugaru (koreanska chiliflakes, om du ej har ta 50/50 milt paprikapulver och vanliga chiliflakes)
  • 1 msk five spice
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 2 tsk sichuanpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 4 dl neutral matolja

Sås

  • 5 msk chiliolja (se recept ovan)
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk svart risvinäger (eller balsamvinäger om man inte hittar)
  • 1 msk strösocker

Till servering

  • 4 port ris, kokt
  • 1-2 pak choi
  • 2 salladslökar

Gör så här

Chiliolja

  1. Börja med chilioljan, gärna dagen före. Mortla sichuanpepparn. Lägg alla kryddor i en kastrull.
  2. Hetta upp oljan till 180 grader. Häll oljan över kryddorna. Blanda försiktigt. Låt svalna, plocka sen bort lagerblad och stjärnanis.
  3. Gör såsen. Ta 5 msk chiliolja och blanda med soja, risvinäger samt strösocker. Ställ åt sidan.

Wontons

  1. Blanda ihop fläskfärs, salladslök,, vitlök, ingefära, peppar, majsstärkelse, soja, vatten och ägg.
  2. Lägg ut några wontonblad på torrt underlag, lägg i ca 1.5 tsk fyllning i varje. Stryk lite vatten längs med degkanterna. Vik ihop och förslut. Se klippet för att se hur Jennie gör.
  3. Koka ca 8-10 wontons i taget i en stor kastrull, ca 3 minuter. Lyft upp och fortsätt koka alla wontons.
  4. Dela pak choi i stora munsbitar och koka 1 minut i kastrullen du kokat wontons i. Strimla salladslöken.
  5. Lägg upp wontons och pak choi. Strö över salladslök och ringla över chilioljedressingen. Servera genast med nykokt ris.