Yakitorispett med spenat i sesamsås serverad med ris och äggula

Yakitorispett med spenat i sesamsås serverad med ris och äggula
Foto: Frida Ronge
Frida Ronge
Frida Ronge

Yakitorispett med spenat i sesamsås serverad med ris och äggula

21 ingredienser

60 m

Grillade spett med kyckling och entrêcote serverade med hemkokt teriyakisås, sesamspenat samt ris och äggula.

Ingredienser

portioner
  • 3 kycklinglårfiléer
  • 200 g entrecôte, tunt skivad
  • 1 zucchini, gurka eller broccoli
  • 125 g salladslök
  • 200-300 g babyspenat
  • 3 dl rundkornigt ris
  • 4 äggulor
  • 100 g rostad lök
  • 1 knippe rädisa

Sesamsås

  • 100 g sesamfrön, rostade
  • 3 msk mirin
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk citron, färskpressad

Teriyakisås

  • 1 dl soja
  • 0,5 dl vatten (eller 0,5 dl kycklingfond)
  • 0,5 dl strösocker (eller 0,5 dl honung)
  • 1 msk ingefära, finriven
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk majsstärkelse

Till servering

  • 2 msk Yuzu koshu pasta
  • shichimi togarashi

Gör så här

  1. Börja med såserna.

Sesamsås

  1. Mortla sesamfröna ordentligt, det skall bli en "pasta". Rör ihop övriga ingredienser till såsen i en bunke. Smaka av med salt och eventuellt mer citron.

Teriyakisås

  1. Koka ihop alla ingredienser ett par minuter till såsen tjocknar.
  2. Tvätta riset ett par gånger under rinnande vatten. Låt stå och dra i 20 minuter i kallt vatten.
  3. Sila bort vattnet. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Teriyakispett

  1. Skär kycklinglårfiléerna på längden. Snurra på den skivade entrecôten och kycklinglåren på separata spett.
  2. Skär zucchinin i stavar. Dela salladslöken i 4 cm stora bitar, sätt fast dem på spett.
  3. Tvätta rädisorna och lägg dem på ett fat.
  4. Koka upp vatten och blanchera spenaten i ca 30 sekunder. Kyl den under kallt vatten och pressa ut vattnet. Blanda ihop med sesamsåsen.
  5. Grilla ingredienserna/spetten och pensla med olja och lite salt. När kycklingen har en innertemperatur på 65 grader, pensla på teriyakisåsen och grilla försiktigt ett par sekunder till. Entrecôten är godast att servera medium rare.
  6. Grilla zucchinin och salladslöken till de fått fin färg.
  7. Lägg gulan på riset, toppa med rostad lök. Servera spetten med riset, spenaten och teriyakisås. Lägg gära till yuzu koshu pasta med shichimi togarashi.