Yuzu- och vaniljkokt rabarber

Yuzu- och vaniljkokt rabarber
Foto: Tv4

Yuzu- och vaniljkokt rabarber

Av: Hampus - Smögen

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30 m

Yuzu- och vaniljkokt rabarber med en syrad gräddkräm, bränd vit choklad och friterad salvia blir en festlig dessert efter maten.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rabarber

  • 3 stjälkar rabarber, medelstora
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 5 tsk yuzujuice

Syrad gräddkräm

  • 3 dl syrad grädde
  • 1-2 msk florsocker (beroende på önskad sötma)
  • citron (några droppar)

Topping

  • 1 kruka salvia
  • olja (till fritering)
  • 50 g vit bakchoklad
  • 2 digestivekex

Gör så här

Rabarber

  1. Skölj rabarbern och dela upp i lagom stora bitar. Dela därefter bitarna på längden.
  2. Blanda vatten, socker, vaniljfrön, vaniljstång samt yuzujuice i en kastrull. Värm på låg värme tills sockret löst upp sig.
  3. Tillsätt därefter rabarber. Höj temperaturen något men låt det inte koka.
  4. När rabarbern börjar bli mjuk är den färdig. Lägg allt i en burk och ställ kallt. Går även att servera varm.

Syrad gräddkräm

  1. Vispa den syrade grädden fluffig.
  2. Tillsätt florsocker och några droppar citron efter önskad smak.

Topping

  1. Fritera salviabladen så att de sväller upp.
  2. Riven ner vit choklad i en torr och varm panna. Rör om kontinuerligt.
  3. När chokladen bränts vid lägger du det på ett pappersark.
  4. Krossa digestivekexen.
  5. Servera!