En läcker matpaj med mjukstekt purjolök, färska och soltorkade tomater. Bjud den med en god sallad och det som eventuellt blir över går fint att ta med i matlådan. Pajen är dessutom vegansk.
Mixa snabbt ihop matfett och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, under mixning så att pajdegen får en bra konsistens. Har du ingen matberedare går det bra att nypa ihop allt till en deg med händerna.
Tryck ut degen i en pajform, låt degen gå lite över formens kant för att undvika att den faller ner i formen under gräddning. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Ansa, skölj och strimla purjolöken. Dela tomaterna. Hacka soltorkad tomat.
Fräs purjolöken i matfettet i en panna och låt svalna.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa runt. Späd med grädden under omrörning. Låt småkoka några minuter tills du får en bechamelsås.
Lägg purjolök, tomat och soltorkad tomat i en pajform. Strö ost över och häll sedan bechamelsås över. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter till fyllningen stannat och pajen fått lite färg.