Zucchinipaj med ricotta

koket.se
Zucchinipaj med ricotta
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Zucchinipaj med ricotta

14 ingredienser

1 h + tid i kyl

Ta vara på årets skörd av zucchini och gör en fräsch paj!

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör, kallt och tärnat
  • 2 msk vatten, iskallt
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 5 dl torkade kikärtor (bönor eller likande)

Fyllning

  • 2 förp ricotta
  • 2 ägg
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 zucchini (normalstora)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk färsk timjan
  • salt
  • peppar

Gör så här

Deg

  1. Nyp ihop mjöl, salt och smör till en smuldeg med ärtstora bitar av smör.
  2. Blanda vatten och vinäger. Blanda ned vätskan i smuldegen tills du får en deg som håller ihop. Arbeta inte degen, då blir den seg istället för frasig.
  3. Tryck ut degen till en platta, plasta och låt vila i kylen i minst 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Kavla ut pajdegen och klä en pajform med degen. Lägg på folie och tryck intill degen i formen. Fyll den folietäckta formen med torkade ärtor.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut och ta bort folie och bönor.

Fyllning

  1. Blanda ricotta med ägg och parmesan och hälften av timjan. Salta och peppra.
  2. Skiva zucchinin tunt på längden på en mandolin eller med en osthyvel. Halvera skivorna på längden.
  3. Fyll pajskalet med fyllningen.
  4. Toppa med zucchiniskivor som du lägger tätt ihop i ett snyggt mönster. Strö över timjan och ringla över olja.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  6. Ta ut och servera ljummen.