3 tips på alkoholfri öl
Alkoholfritt blir alltmer populärt och efterfrågat. Hur står sig den alkoholfria ölen mot de alkoholhaltiga sorterna?
– Alkoholfri öl har enligt mig kommit mycket längre smakmässigt än alkoholfritt vin! Självklart är det en skillnad mot mellanöl och starköl men det alkoholfria ölets maltighet och smakrikedom kommer förvånansvärt väl fram. Alkohol är en smakbärare. Därför är det svårt att göra drycker alkoholfria, som vi är vana vid innehåller alkohol, och få dem att smaka likadant.
Alkoholfri öl är den kategori av alkoholfria drycker som kommit längst när det gäller smak
Hur (förenklat förklarat) tillverkar man alkoholfri öl?
– Bland ett flertal metoder har jag valt ut de tre vanligaste, två där vi avskiljer alkoholen efter jäsningen och en där man bara jäser till 0,5 volym %.
Det finns speciellt utvecklade membran (omvänd osmos) som gör att man kan skilja ut alkoholen från det färdigjästa ölet. Bra metod men membranen är dyra.
Man kan destillera bort alkoholen efter jäsningen. Alltså att genom upphettning utnyttja de olika kokpunkterna för att separera alkoholen. För att undvika en kokt karaktär i ölet bör man använda sig av vakuumdestillation då ölet kokar vid rumstemperatur. Men, tyvärr är det en dyr investering.
Kallkontakt. Metoden går ut på att man först kyler ner vörten (den ojästa ölen) till närmare 0°C. Därefter startar man en långsam jäsning som får pågå tills ölet nått 0,5 volym %, då jäsningen avbryts och jästen filtreras bort. En billig och bra metod som är mycket vanlig.
Ljus lager har väl hittills varit det vanligaste varianten av alkoholfri öl, finns det även alkoholfri ale och porter?
– Ja, idag finns alkoholfri öl representerad i de flesta av ölkategorierna. Här kommer mina tre tips på olika sorters alkoholfria öl:
Suröl med körsbärsmak/ Lambic
Freak Kriek Zero Point Three
Belgien
Pale Ale
Nils Oscar Alkoholfri
Sverige
IPA
Mikkeller Weird Weather Non-Alcoholic IPA
Belgien