Ägg florentine med nässlor på rågbröd

koket.se
Ägg florentine med nässlor på rågbröd
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Ägg florentine med nässlor på rågbröd

11 ingredienser

30 min

Matig lyxmacka som ger dig en energiboost att orka resten av dagen!

Se Familjen Mandelmann laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Mackan

  • 5 dl nässlor, späda
  • 2 skivor grovt bröd
  • smör, till stekning

Pocherade ägg

  • 2 ägg
  • 1 tsk ättiksprit 12 %

Hollandaisesås

  • 2 äggulor
  • 25 g smör
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • gräslök
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Förväll nässlorna hastigt i kokande vatten för att få bort stickigheten. Häll bort vattnet.
  2. Stek brödskivorna i smör i en lagom het stekpanna så de blir frasiga och fina.
  3. Hacka nässlorna med kniv i lite mindre bitar och stek dem sen i smör. Salta och peppra. Bred ut nässlorna på rågbrödet.
  4. Knäck två ägg i varsin liten skål.
  5. Koka upp vatten med lite salt och ättika i en kastrull.
  6. Vispa runt i vattnet så att det bildas en virvel. Häll ner äggen i vattnet och låt dom virvla runt och stelna.
  7. Det tar ca 3 minuter. Ta upp äggen med sked och lägg ovanpå nässlorna.
  8. Nu är det dags för den snabba hollandaisen.
  9. Blanda äggulor, smör, färskpressad citron, salt och peppar. Vispa snabbt ihop såsen.
  10. Häll över ägget och nässlorna. Toppa med gräslök.
  11. Gör ett snitt i det pocherade ägget och låt gulan rinna ut lite över mackan.