Ägg med prästostkräm

Ägg med prästostkräm
Adam Thulin
Adam Thulin

Ägg med prästostkräm

15 ingredienser

30 m

Ägg med prästostkräm, krutonger och syrad lök är en förrätt som andas vår och påsk!

Ingredienser

portioner

Kokta ägg

  • 4 ägg

Prästostkräm

  • 150 g lagrad prästost
  • 1 dl grädde
  • 1 äggula
  • salt
  • citronsaft
  • 1,5 dl rapsolja

Krutonger

  • 100 g bröd
  • rapsolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt

Syrad lök

  • 1 gul lök
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk ättiksprit 12 %

Servering

  • 4 msk gräslök, finhackad

Gör så här

Ägg

  1. Förbered en bunke med vatten och isbitar.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt äggen försiktigt. Låt dem småputtra i 6,5 minuter.
  3. Lägg sedan äggen i isvattnet.
  4. Låt äggen svalna i 3 minuter och skala dem sedan.
  5. Låt äggen stå i rumstemperatur fram till servering. Det är viktigt att äggen är helt rumstempererade vid servering.

Prästostkräm

  1. Riv ner prästosten i en kastrull. Tillsätt grädden och värm upp på medelhög värme tills osten har smält.
  2. Häll över smeten i en bunke och låt svalna.
  3. Tillsätt äggulan och mixa allt slätt med en stavmixer.
  4. Tillsätt salt och citronsaft.
  5. Mixa sedan ner oljan försiktigt.
  6. Smaka av med mer salt och citronsaft.

Krutonger

  1. Bryt brödet i mindre bitar.
  2. Stek brödbitarna på medelhög värme i rapsolja tillsammans med torkad timjan.
  3. När krutongerna fått fin färg så häll upp dem på ett fat och smaka av med salt.

Syrad lök

  1. Skiva löken så tunt som möjligt.
  2. Blanda lök, socker och ättika.

Servering

  1. Lägg en klick prästostkräm i botten på en tallrik.
  2. Strö över krutonger, syrad lök och toppa med gräslök.
  3. Lägg på ägget och skeda prästostkräm över ägget.