Äggkuvert med knallgrön ärtpesto

Äggkuvert med knallgrön ärtpesto
Foto: Lennart Weibull
Maria Borelius profil
Maria Borelius profil

Äggkuvert med knallgrön ärtpesto

Av: Maria Borelius

Från: Hälsorevolutionen Kokboken

13 ingredienser

15 min

"Ägg är naturens lilla mirakel. Så mycket näring paketerad i en så behändig form. Och så fin snabbmat! Äggkuverten är en mix mellan äggröra och omelett, där man häller ner smeten i pannan och när den börjar stelna, viker in kanterna från hörnen. I mitten på äggkuvertet lägger vi på en fantastisk dekonstruerad ärtpesto. Jag är väldigt förtjust i ärter. En påse frysta ärter eller två är bra nödmat. Här kombinerar jag med vitlök, parmesan och rucola och målar ett impressionistiskt snabbkonstverk fullt med näring och rätt makrofördelning." /Maria
mest.

Ingredienser

portioner

Kuvert

  • 3 ägg
  • 2 msk mandeldryck
  • 0,5 krm malen gurkmeja
  • salt
  • svartpeppar
  • kokosolja, att steka i

Ärtpesto

  • 1 dl frysta ärtor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten, hett
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk parmesanost, grovt riven
  • 25 g rucolasallad

Gör så här

  1. Förbered peston. Lägg ner de frusna ärterna med olivolja, hett vatten, vitvinsvinäger och vitlöksklyftor i en bunke. Kör med stavmixer tills det blir en ljusgrön jämn smet.
  2. Vispa ihop äggen med mandelmjölk, gurkmeja, salt och peppar lätt i en bunke. Värm upp en stekpanna på hög värme. Lägg i en klick kokosolja och låt smälta. Häll i äggsmeten och
  3. låt snabbt stelna i ytterkanterna. Sänk värmen. Vik in kanterna på äggsmeten till ett kuvert.
  4. Plonka ned ärtpeston mitt i äggkuvertet. Vik kuvertet en eller två gånger till, och se hur ärtpeston vecklar in sig i ägget. Salta och peppra eventuellt lite extra. När allt precis stelnat, dra från värmen.
  5. Ta fram en vacker tallrik. Lyft äggkuvertet ur stekpannan med en bred stekspade, och strö resten av peston ovanpå, parmesanosten och rucolan.

Receptet ger 1 stor portion alt 2 mindre