Blötlägg bönorna över natten eller minst 10 timmar. Häll av, skölj och låt dem rinna av.
Dela, kärna ur och hacka chilin grovt (behåll fröna om du vill ha mer hetta). Skala och hacka schalottenlöken grovt.
Mixa ihop chili, lök och salt. Tillsätt bönorna och vatten. Mixa ihop till en nästan helt slät smet. Låt stå.
Tomatsås
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Stek lök och chili i rapsolja någon minut. Krydda med salt. Tillsätt de finkrossade tomaterna. Låt koka utan lock i 15 minuter till en fast tomatsås.
Värm oljan till 180 grader i en kastrull. Ta en matsked av bönsmeten och fritera tills den är gyllene, ca 3 minuter. Låt rinna av på galler så att de behåller sin krispighet. Salta lätt medan bollarna fortfarande är varma. Upprepa tills smeten är slut.
Servera de friterade bönbollarna med tomatsåsen, hackad koriander och citron.