Alexandras kalvcarpaccio

Alexandras kalvcarpaccio
Foto: TV4
Alexandra Zazzi KK 2023
Alexandra Zazzi KK 2023

Alexandras kalvcarpaccio

16 ingredienser

Förrätt med utbankad kalvfilé toppad med emulsion på karljohan, parmesankrisp, brödkrisp med rucola och smörstekt svamp.

Ingredienser

portioner
  • 250 g kalvfilé, putsad
  • olivolja
  • citron, saft
  • salt
  • peppar, nymalen

Parmesankrisp

  • 1 dl Grana Padano, färskriven
  • torkad rosmarin

Emulsion på karljohansvamp

  • 2 dl majonnäs (gärna hemgjord)
  • 6 bitar torkad karljohanssvamp

Stekt karljohansvamp

  • ca 4 karljohansvampar, tunt skivad (eller annan svamp)
  • smör, till stekning (karl johan tunt)

Brödkrisp

  • 1-2 skivor surdegsbröd
  • smör, till stekning
  • flingsalt

Till servering

  • 30 g rucolasallad, finhackad
  • citron, i klyftor

Gör så här

  1. Lägg den torkade karljohansvampen i blöt tills den är helt mjuk, ca 30 minuter.
  2. Dela kalven i 4 bitar. Lägg en bit åt gången mellan två bakplåtspapper och banka ut så tunt som möjligt. Lägg ut på 4 flata tallrikar och pensla på citronsaft och olivolja. Ställ åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 200 grader
  4. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Lägg upp små högar av den rivna osten på pappret och platta till dem något så att det blir lika stora rundlar.
  5. Strö över lite rosmarin på varje hög. Grädda i ca 5 minuter tills osten fått gyllenbrun färg.
  6. Häll av den blötlagda svampen. Mixa svamp och majonnäs till en slät puré.
  7. Finhacka brödet och stek först torrt i stekpanna, lägg sen i en klick smör när brödet fått färg, salta och peppra. Ta ur pannan och lägg åt sidan.
  8. Rensa och skär svampen i tunna skivor. Stek i hög värme med smör så att de blir knapriga och får färg. Salta och peppra.

Servering

  1. Toppa kalvköttet med parmesankrisp brutet i bitar, brödkrisp, rucola och smörstekt svamp. Avsluta med att ringla över majonnäsen med karljohan och lägga på en citronklyfta på varje tallrik.