Jag kryddar älgfärsbiffarna med smaker från naturens skafferi – timjan, rosmarin, paprika och koriander. Dijonsenap bidrar med fyllighet och lingonen kompletterar med uppfriskande syra.
500 g blandade rotfrukter (t.ex. morot, palsternacka och rotselleri)
700 g mjölig potatis
3,5 dl vispgrädde
3,5 dl mjölk
salt
peppar
1,5 dl lagrad ost (t.ex. cheddar)
Rårörda lingon
250 g lingon, gärna frysta
1 dl strösocker
Servering
svartkål
smör, eller rapsolja att steka
svartkål
Garnering
färsk bladpersilja, finhackad
lingon
Gör så här
Börja med rotfruktsgratängen. Ansa och tvätta purjolöken, skär den i fina skivor. Skala rotfrukterna och dela dem i bitar. Potatisen får gärna vara i större bitar än de andra rotfrukterna. Fräs purjolöken i rapsolja eller smör i en stor gryta, löken ska bli mjuk och glansig men inte få färg.
Lägg rotfrukterna tillsammans med vispgrädde, mjölk, ganska mycket salt och peppar i grytan. Låt blandningen koka samtidigt som du rör i botten. Rotfrukterna ska bli hyfsat mjuka, det brukar ta 20 minuter. Häll rotfrukterna och grädden i en smord ugnsfast form.
Strö på riven ost och gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 30-40 minuter. Gratängen ska vara krämig och ha fått fin färg.
Blanda ströbröd och vispgrädde i en bunke och låt det dra i några minuter. Riv löken på ett rivjärn. Stöt timjan, rosmarin, paprikapulver, koriander och salt i en mortel. Tillsätt lök, kryddor, älgfärs, ägg, dijonsenap och persilja till bunken. Arbeta ihop alltsammans till en slät smet. Forma ca 20 små biffar och stek dem i rapsolja eller smör i en stekpanna. Stek några åt gången, de ska inte vara genomstekta.
Lägg biffarna i en ugnsfast form. Efterstek i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Tillsätt grädde, rödvin, kalvfond, soja och lagerblad till stekpannan och låt såsen koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och häll den i en såskanna. Blanda lingon och socker i en skål. Rör då och då så att sockret smälter.
Dela svartkålen i bitar och stek den i omgångar i smör eller rapsolja i en stekpanna. Salta.
Servera älgfärsbiffarna med rotfruktsgratäng, gräddsås, lingon och stekt svartkål. Garnera med bladpersilja och lingon.