Alkoholfri cider - Maya tipsar!
Hur länge har vi druckit cider?
- Precis som man vin så skapades antagligen den första cidern av ett misstag, man hade pressat juice som man sedan glömt bort lite för länge och då pga. av sockret i frukten startar en jäsning. Vips har vi en alkoholhaltig must gjord på äpplen.
Äpplen har vi bevis på att vi odlat långt bak i tiden, i alla fall i 5000 år i Sverige. När man sedan började göra den mer medvetet är mer osäkert men man har i skrifter kunnat läsa att både grekerna och romarna jäste must för 2000 år sedan.
De stora ciderländerna idag är Frankrike framförallt i Normandie, England och Spanien. Här görs den mer i den torra stilen. Den söta cidern med smaksättning av andra frukter än päron och äpplen är faktisk ett svenskt påhitt och har gjort succé på exportmarknaden.
Vad karaktäriserar en riktigt god och bra cider?
- För mig handlar det mycket om balans. Använda en bra råvara, rätt äppelsorter, inte tillsätta socker utan få den naturlig sötman från frukten samtidigt som att bibehålla en fin syra i drycken så den lite blir för tungt söt och sliskig, om man får utrycka sig så.
Sen om det är torr, halvtorr eller söt har med vilket tillfälle och till vilken mat jag ska dricka den. I Sverige har vi ett utmärkt klimat för att odla äpplen i och vi har ett gäng producenter som gör riktigt högkvalitativa cider.
Det kommer ständigt nya alkoholfria cidersorter i butikerna, vad finns de för varianter på cider?
- Precis som cider med alkohol så delar vi in dem i fyra kategorier, torr, halvtorr, halvsöt och söt och detta mäts utifrån sockerhalten jag har i den färdiga cidern. Vissa tillsätter kolsyra och då blir ofta bubblorna lite större och mer aggressiva medan vissa skapar bubblorna via alkoholjäsningen och då blir moussen mer krämig och liknade den som finns i mousserande vin.
Det vanligaste är att cider tillverkas på äpplen eller päron (och även här finns det olika sorter att välja mellan) men många fruktcider görs idag i Sverige på andra frukter och bär som hallon, persika eller annans. Den stilla cidern, kallar vi vanligtvis för must.
Ost och cider är magiskt tillsammans
Vilken typ av mat passar till cider?
- Cider är en ypperlig matdryck som kan hjälpa oss i många kombinationer när det är svårt att matcha med vin. Låt oss framförallt titta på den torra och halvtorra äpple- eller päronbaserade cidern.
Ost och cider är magiskt tillsammans. Som ni vet har vi ju en enorm bredd när det kommer till olika ostar, smakrika starka blåmögelostar, till lättare mer syra rika getostar och här gör vi ofta fel genom att servera ett torrt rödvin. Strävheten i vinet är inte att rekommendera till den bitterhet som ofta finns i osten. Så det bästa är att välja ett vin med sötma eller cider!
Andra toppenkombinationer med cider är crepes, eller exempelvis fläskrätter där du hade tänkt dig äppelmos till. Ersätt istället den med en cider och njut!
Mayas 5 bästa tips på alkoholfri cider!
Kiviks Musteri Belle de Boskoop Cider , nr 1908, 275 ml, 21 kr.
Mycket fruktig smak med sötma och tydlig karaktär av äpplen, inslag av kryddor, honung och apelsin.
Hantverkscider 2020, Sverige, nr 1331, 750 ml, 89 kr.
Mycket fruktig, nyanserad, söt smak med tydlig karaktär av röda äpplen, inslag av apelsin, honung och kryddor.
Jus de Poires Artisanal Pétillant Biologique, 2016, Frankrike, nr 1957, 750 ml, 43 kr.
Fruktig smak med sötma, inslag av gula päron, honung, äpplen och örter.
Perlant Jus de Pommes à Sydre, Frankrike, nr 11950, 750 ml, 79 kr.
Fruktig, något kryddig, söt smak med tydlig karaktär av röda äpplen, inslag av torkade örter, honung, kanel och apelsinskal.
Herrljunga Julcider Apelsin och Kryddnejlika, Sverige, nr 19035, 330 ml, 16.90 kr.
Fruktig, söt smak med tydlig karaktär av apelsin, inslag av kryddnejlika och äpple.