Allt på en plåt med pumpa, hasselbackspotatis, kål och äpple

Allt på en plåt med pumpa, hasselbackspotatis, kål och äpple
Foto: Madeleine Landley
Madeleine Landley
Madeleine Landley

Allt på en plåt med pumpa, hasselbackspotatis, kål och äpple

Av: Madeleine Landley

Från: Vegomat

16 ingredienser

1 h

Typisk plåtmat, det vill säga när allt lagas på en och samma ugnsplåt, är smidig och enkel middagsmat. Självklart går det lika bra att göra en plåt med endast vegetariska godsaker. Här toppas de med getost och serveras med en enkel sås.

Ingredienser

portioner
  • 8 potatisar (fasta avlånga potatisar)
  • rapsolja
  • smör
  • salt
  • 300 g pumpa, skalad och urkärnad
  • 2 svenska äpplen (röda)
  • 200 g vitkål
  • 2 msk ströbröd
  • svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 dl puylinser, torkade
  • 100-125 getostar (utan skal)
  • färsk timjan

Sås

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 tsk persillade
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor ovanifrån, men inte helt igenom – den ska hålla ihop i botten.
  2. Ringla lite olja på en ugnsplåt, lägg potatisarna på plåten och pensla dem på ovansidan med smält smör.
  3. Salta och ställ in plåten i ugnen 20 minuter. Skala och kärna ur pumpan. Skär den till lagom munsbitar. Kärna ur äpplena. Skär äpple och vitkål till ganska stora bitar – separera inte vitkålsbladen utan låt dem sitta ihop.
  4. Fördela pumpa, äpple och vitkålsbitarna på plåten. Ringla olja över allt och strö över ströbröd på potatisarna. Salta och peppra ett varv. Ställ in plåten i ytterligare 25 minuter.
  5. Koka upp vatten med salt och lagerblad i en kastrull. Lägg i linserna, dra ner värmen och låt linserna sjuda under lock i 15 minuter. Slå av vattnet. Ta ut plåten, lägg på linser och smula över getosten. Ställ in i ytterligare 10 minuter. Ta ut plåten och lägg på kvistar av färsk timjan.
  6. Blanda ingredienserna till såsen i en skål och servera den till plåtmaten.