Älvens krokodil med västerbottens pära

Älvens krokodil med västerbottens pära
Foto: Tv4

Älvens krokodil med västerbottens pära

Av: Matilda - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m

Här bjuder Matilda på en delikat fiskrätt där saftiga gäddfärsbiffar serveras med krossad potatis och smörstekta kantareller. Perfekt kombination för en härlig middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Krossad potatis med Västerbottensost

  • 0,5 kg potatis, med skal
  • 0,5 dl olja
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • flingsalt

Gäddfärsbiffar

  • 500 g gäddfilé, finmald
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 1 ägg
  • 0,75 dl ströbröd
  • 2,5 dl grädde
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 1 gul lök
  • salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar

Smörstekta kantareller

  • 100 g kantareller
  • 25 g smör

Servering

  • 1 knippe babyspenat

Gör så här

Krossad potatis med Västerbottensost

  1. Borsta potatisen.
  2. Koka upp potatisen i en kastrull och låt sjuda på medelvärme i ca 15-20 minuter.
  3. Häll sedan av vattnet och ställ kastrullen åt sidan.

Gäddfärsbiffar

  1. Blanda gäddfilé, dill, ägg, ströbröd, grädde och citronsaft i en matberedare. Krydda efter smak med salt och peppar.
  2. Hacka löken och stek den tills den blivit mjuk och har fått fin färg.
  3. Mixa löken med en stavmixer innan du häller ner den i smeten.
  4. Kör matberedaren tills allt är väl blandat och forma till biffar.
  5. Ställ biffarna svalt för att vila.
  6. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluftsugn).

Krossad potatis med Västerbottensost forts.

  1. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ”krossa” dem med en sked.
  2. Ringla över oljan och strö Västerbottensost på potatisen innan du toppar med flingsalt.
Låt stå i ugnen tills potatisen har fått fin färg, ca 10-15 minuter.

Gäddfärsbiffar forts.

  1. Ta fram biffarna och stek dem i smör på båda sidor på medelvärme.

Smörstekta kantareller

  1. Rensa svampen och hacka den i grova bitar.
  2. Stek sedan svampbitarna knapriga i smör.