Lompe

Anders Levén ny

Lompe

6 ingredienser

Lompe är norskt och passar bra med kokt korv.

Ingredienser

portioner

Deg:

  • 400 g potatis (typ Bintje)
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Garnering:

  • 2 dl gräddfil
  • 4 msk ishavsrom
  • 1 dl gräslök, klippt

Gör så här

  1. Koka potatis, låt svalna, skala och pressa dem i en bunke. Arbeta in salt och sedan mjöl, lite i taget. Forma degen till en rulle, dela i 8 bitar, kavla eller platta ut till kakor, 15 cm i diameter.
  2. Grädda i torr gjutjärnspanna tills de är brunprickiga på varje sida. Pricka dem om de blåser upp sig i pannan. Lägg dem halvt på varandra i en bakduk som håller dem mjuka medan de svalnar.
  3. Klicka gräddfil och rom över, strö gräslök på.