Sensuella tapas

Anders Levén ny

Sensuella tapas

19 ingredienser

35 min

Baconstekta musslor, chiliräkor och grillade champinjoner - goda smårätter som kittlar smaklökarna! Servera som drinktilltugg, förrätt eller som del i en tapasbuffé.

Ingredienser

portioner

Baconstekta musslor:

  • 20 blåmusslor utan skal
  • 10 skivor bacon
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • små träspett

Chiliräkor:

  • 100 g skalade räkor
  • 1 medelstark chilifrukt (serrano)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl olivolja
  • färsk rosmarin
  • havssalt

Grillade chaminjoner:

  • 100 g champinjoner
  • 1 msk sweet chilisås
  • 2 msk risvinäger
  • 0,5 stjälk citrongräs
  • 0,5 dl hönsbuljong
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Börja med att linda in musslorna i halva baconskivor och trä upp dem på spett. Hetta upp en stekpanna med olivolja och hacka vitlöken. Stek spetten med vitlöken och salta och peppra.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Chiliräkor gör man bäst i en liten lerform eller metallform. Hacka chilifrukten och vitlöken. Lägg räkorna, chilin och vitlöken i olja. Hetta upp hastigt i ugnen.
  3. Krydda med salt om det behövs och strö över rosmarin. Servera på undertallrik med bröd till.
  4. Grillade champinjoner: Skär citrongräset fint. Blanda med allt utom svampen till en dressing och låt stå och dra ett tag. Grilla sedan champinjonerna, antingen i stekpanna eller på grillen, och låt dem marinera en stund i dressingen. Serveras ljumma eller kalla.