Tournedos Rossini

Tournedos Rossini
Foto: Fredrik Sandin carlsson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Tournedos Rossini

17 ingredienser

1h

Tournedos är tjocka skivor av mittbiten av oxfilén. Till det här receptet gäller det att ha flera stekpannor redo, det är mycket som ska stekas, gärna samtidigt!

Ingredienser

portioner
  • 720 g oxfilé [4 mittbitar]
  • 4 skivor gåslever (terrine eller färsk) (à 30 g)
  • 4 skivor rundstansat toastbröd
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl madeiravin
  • 3 dl kalvbuljong (eller oxbuljong)
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • 150 g färska haricots verts (förvällda)
  • 2 skivor bacon
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 8 potatisar (medelstora)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i 5 millimeter tjocka skivor. Bred ut dem i en form så de ligger omlott. Pensla med smör och krydda med paprika och salt. Stek i ugnen i cirka 20 minuter.
  2. Fräs svartpeppar i lite smör och mjöl och slå sedan på vinet, madeiran och buljongen. Koka ihop och ta bort skummet som bildas på ytan och krydda med salt.
  3. Stek eller grilla oxfilén i smör eller olja till önskad stekgrad. Tillsätt gärna någon matsked av stekvätskan från köttet i såsen.
  4. Strimla och stek baconet för sig och lägg sedan bitarna på hushållspapper. Skala och strimla löken och fräs med haricots verts i smör eller olja.
  5. Smörstek även brödet och placera på köttet. Stek en skiva gåslever eller terrine i smör och lägg överst.
  6. Servera brödet och köttet med bacon och lökfrästa haricots verts. Slå på såsen bredvid och bjud den ugnsstekta potatisen till.