Ångad fisk med rotfrukter, brynt smör och aioli

NYHET
koket.se
Ångad fisk med rotfrukter, brynt smör och aioli
Foto: TV4
Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten
Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten

Ångad fisk med rotfrukter, brynt smör och aioli

16 ingredienser

30 min

”Den här rätten har blivit en klassiker hemma hos oss! Att ångkoka fisken i en sil gör det lätt att tillaga fisken till perfektion varje gång. Fisken tillsammans med rotfrukterna, det brynta smöret och aiolin gör detta till en mättande och vacker huvudrätt. Det går utmärkt att byta ut torsken mot sej, kolja eller lax.” /Carla von Hofsten och Josefine Haamer von Hofsten

Se Carla von Hofsten laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg
  • 400 g potatis
  • 200 g morot
  • 200 g palsternacka
  • 250 g purjolök
  • 100 g smör
  • 1 knippe färsk dill (valfritt)
  • 500 g torsk, fryst (sej, kolja eller lax fungerar också utmärkt)

Aioli

  • 2 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk honung
  • svartpeppar (6 drag med svartpepparkvarnen)
  • 0,5 king solo vitlök, skalad
  • 3 dl rapsolja

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en liten kastrull och koka äggen i 8 minuter.
  2. Skölj dem sedan med kallt vatten så att de inte fortsätter tillagas.
  3. Skala och dela alla rotfrukter i jämnstora bitar.
  4. Lägg rotfrukterna i en kastrull med saltat vatten som precis täcker rotfrukterna. Koka i ca 10 minuter tills potatisen är mjuk.
  5. Dela purjolöken i stavar och skölj den i kallt vatten.
  6. Smält smöret i en liten kastrull och rör runt ordentligt i botten med en visp.
  7. Låt smöret skumma. När det börjar bli brunt i skummet samt doftar kola är det färdigt.
  8. Hacka dillen och rör ner det i smöret. Ställ åt sidan.
  9. Dela fisken i bitar.
  10. Ta en kastrull och häll i vatten, låt vattnet koka upp.
  11. Lägg fisken och purjolöken i en sil och placera silen i kastrullen så att den inte nuddar vattenytan.
  12. Sätt på locket på kastrullen och låt fisken och purjolöken ångkokas.
  13. När fisken blivit 52 grader är den färdig.
  14. Fördela rotfrukter, purjolök och fisk jämnt på fyra tallrikar.
  15. Toppa med varsitt delat ägg och ringla över det brynta smöret och lägg en klick aioli vid sidan på tallriken.

Aioli

  1. Knäck äggen i en hög bunke och tillsätt senap, vinäger, salt, honung, svartpeppar och solovitlöken.
  2. Häll sedan i rapsoljan.
  3. Ta din stavmixer och tryck ner den till botten av bunken. Sätt igång stavmixern och mixa i botten i ca 3 minuter. Dra sedan mixerhuvudet försiktigt uppåt (när du ser att aiolin börjar bli vit) medan du fortfarande mixar.
  4. Tycker du aiolin är för lös så häll i mer olja och fortsätt mixa.

Tips! Beroende på hur tjock och kall fisken är tar det olika tid att ånga den. Ett test du kan göra för att se om den är färdig är att trycka på fisken och om den delar sig så är den färdig!