Ångad sjötunga med vitvinssås, löjrom och pocherade ostron

Ångad sjötunga med vitvinssås, löjrom och pocherade ostron
Foto: TV4
Axel Odelberg
Axel Odelberg

Ångad sjötunga med vitvinssås, löjrom och pocherade ostron

23 ingredienser

90 m

En lyxig rätt med fina råvaror som passar bra till ett glas Taittinger! Var försiktig när du pocherad ostronen så de inte blir överkokta.

Ingredienser

portioner

Till vitvinssåsen

  • 1 dl schalottenlök, hackad
  • 1 timjankvist
  • 1 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 4 dl + 1 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 1,5 tsk vatten
  • salt

Såstillbehör

  • 2 msk crème fraîche
  • 30 g löjrom
  • 1 msk gräslök, finskuren

Garnering

  • 0,5 gurka
  • 1 äpple
  • 1 dl citron, saft
  • 1 citron, skalet
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 6 ostron

Sjötunga

  • 400 g sjötungafilé utan skinn
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • salt

Gör så här

Vitvinssås

  1. Fräs lök och timjan tillsammans med smör i en kastrull, fräs i någon minut utan att det tar färg.
  2. Tillsätt vinet och koka ner tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt buljongen och koka ner tills 2 dl vätska återstår.
  3. Koka ner 4 dl grädde i en separat kastrull tills hälften av vätskan återstår. Vispa ner grädden i vitvinskoket. Koka upp och sila därefter av smaksättarna.
  4. Red av med maizena utblandat med vatten.
  5. Vid servering, vänd ner 1 dl lättvispad grädde och blanda i tillbehören. Smaka av med salt.

Garnering

  1. Skala, ta ur innanmätet på gurkan och skär den i fina tärningar. Skala äpplet, ta ur kärnhuset, tärna den och lägg tärningarna i citronsaften.
  2. Innan servering, sila av citronsaften och skölj eventuellt av med lite vatten för att dämpa syran.
  3. Riv brödet och rosta det i en torr stekpanna tills det fått fin färg.

Ostronen

  1. Pochera ostronen genom att lägga ner dem med skalet i kokande vatten under 1,5 minut. Ta upp, öppna och skär loss ostronköttet från skalet. Håll de ljumma.

Fisken

  1. Lägg filéerna i en smörad ugnssäker form. Strö över schalottenlök, häll på vinet och salta. Täck formen med smörpapper och ställ in den i ugnen på 150 grader. Pochera tills fisken nått en innertemperatur på 46-48 grader.

Servering

  1. Lägg upp fisken på tallrikar och slå över rikligt med sås. Garnera med de pocherade ostronen, äpple, gurka, brödsmulorna och citronzesten.