Himmelsk tårta a la GI

Himmelsk tårta a la GI
Foto: Lena Holmsäter

Himmelsk tårta a la GI

Av: Anna Bonde

10 ingredienser

Originalreceptet till den här tårtan kommer från härliga Renée Voltaire. Vi har tagit oss friheten att GI- anpassa det. Det blir inte samma tårta, men vi lovar att den är himmelsk den här också.

Receptet ger 1 tårta, ca 10 bitar.

Ingredienser

  • 300 g mörk choklad 70 %
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade
  • 2 dl pistagenötkärnor
  • 1 dl cashewnötskärnor (ej salta!)
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor, rostade

Till servering

  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Ta undan pinje-, hassenöt-, pistaschnöts- och cashewnötskärnor samt solrosfrön, ca 1½ msk av varje sort, till dekoration.
  2. Hacka aprikoserna fint.
  3. Grovhacka hasselnötskärnorna.
  4. Klä en kakform med bakpapper.
  5. Smält chokladen i vattenbad (eller i mikron).
  6. Rör ner grädden.
  7. Blanda ner aprikoser, nötkärnor, sesamfrön och solrosfrön.
  8. Häll smeten i formen och låt den stelna i kylskåpet.
  9. Strö över de sparade nötkärnorna före servering.
  10. Servera med lite grädde eller som den är.