Cassoulet

Cassoulet
Foto: Tina Axelsson
Anna Lind Lewin och Zeke Lind
Anna Lind Lewin och Zeke Lind

Cassoulet

Av: Anna Lind Lewin och Zeke Lind

Från: Fattiga riddare och andra kökshjältar

15 ingredienser

Fransk gryta med kött, korv och bönor - en cassoulet passar det mesta. Smaken blir bara rikare av blandningen. Viktigast är de vita bönorna och korven. Den här grytan passar bra att göra på allehanda överblivet kött, både lamm-, nöt- och fläskkött, kyckling och korv så ta vad du har hemma. Om du har tid, prova att lägga torkade bönor i blöt och låta dem koka med i grytan.

I traditionella recept använder man gås- eller ankfett och speciella korvar från Toulouse.

Ingredienser

  • 500 g grytbitar av lamm (t ex lamm)
  • 250 g kycklinglår
  • 2 färsk chorizokorv (eller annan smakrik korv)
  • 2 morötter
  • 0,25 rotselleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 gula lökar
  • 2 msk olja
  • 100 g rökt sidfläsk (eller bacon)
  • rosmarin (eller timjan eller oregano)
  • 2 förp hela konserverade tomater
  • 1 dl rött vin
  • 1 buljongtärning (ekologisk)
  • 0,5 förp svarta bönor
  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor

Gör så här

  1. Tärna köttet och korven i bitar om 2–3 cm. Hacka grönsaker och lök.
  2. Hacka sidfläsk eller bacon i mindre bitar. Fräs det tillsammans med lök, morot och selleri i lite olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt de hackade kryddörterna och bönorna, om du använder torkade, blötlagda. Om du har grytkött som behöver koka längre för att bli mört, lägg i det nu.
  3. Tillsätt konserverad tomat, vin och buljongtärning, häll på vatten om det behövs och låt koka i cirka 20 minuter. Tillsätt korv och kyckling i bitar.
  4. Koka tills köttet är klart. Tillsätt sist de konserverade bönorna. Värm och servera med gott bröd. Grytan blir ofta ännu godare dagen efter.