Ett delikat ägg, smakfullt för både öga och gom. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
200 g varmrökt lax (skinn- och benfri, gärna najadlax)
Vinägrett:
0,5 gelatinblad
1 dl vatten
1 tsk kycklingbuljong koncentrerad
2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk grov fransk senap
Äggröra
5 ägg
5 msk vispgrädde
2 krm salt
10 äggskal
färsk mynta
Gör så här
Dela laxen i små munsbitar. Ställ kallt till servering.
Vinägrett: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten, minst 15 minuter.
Värm vatten och kycklingbuljong i en liten kastrull. Rör ner gelatinbladet i den varma buljongen. Låt kallna i kylen.
Häll buljongen i en mixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle, under gång. Smaksätt med vinäger och senap. Går också bra att göra med mixerstav. Ställ kallt till servering.
Äggskal: Skär försiktigt av toppen på äggen och häll gula och vita i en skål. Skölj ur skalen under rinnande vatten och ställ dem upp och ner på hushållspapper.
Äggröra: Blanda ägg och grädde i en tjockbottnad kastrull. Smaka av med salt.
Sätt plattan på låg temperatur. Rör i botten på kastrullen tills äggröran fått en krämig konsistens. Låt kallna. Om äggröran blir för fast i konsistensen kan ni späda den med lite kall grädde.
Servering: Fördela äggröran i botten på äggskalen. Fyll på med lax och avsluta med en tsk vinägrett. Dekorera med färsk mynta eller annan kryddört.