Souvlaki med sallad och tsatsiki

Souvlaki med sallad och tsatsiki
Foto: Olof Skipper
Anna Skipper
Anna Skipper

Souvlaki med sallad och tsatsiki

23 ingredienser

En klassiker till sommarens alla grillkvällar. Du kan även välja kyckling eller nötkött på spettet, allt efter smak.

Se fler recept från

Du är vad du äter

Använder du träspett, lägg dem i blöt innan du trär på köttet! /Anna Skipper

Ingredienser

portioner

Souvlaki

  • 250 g lammfilé
  • 0,25 dl olivolja
  • 2 tsk oregano
  • 0,25 dl vitt vin
  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • salt
  • peppar

Tsatsiki

  • 5 dl grekisk yoghurt, fet
  • 1 gurka
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Grekisk sallad

  • 1 gurka, skär i halvmånar
  • 4 tomater, dela i klyftor
  • 1 rödlök, skiva tunt
  • romasallad, riv i mindre bitar
  • fetaost
  • oliver
  • färsk oregano
  • olivolja
  • balsamvinäger

Gör så här

Souvlaki

  1. Skär köttet i tärningar och lägg i en skål.
  2. Rör ihop olivolja, oregano, vin, salt och peppar.
  3. Marinera köttet i 2-3 timmar.
  4. Skär grönsakerna och trä upp på spett varvat med köttet.
  5. Lägg spetten på grillen och pensla med marinaden.
  6. Grilla i ca 5-10 minuter tills köttet är stekt efter önskemål.

Tsatsiki

  1. Blanda yoghurt, vitlök, olivolja, salt och peppar.
  2. Skala gurkan och riv den grovt.
  3. Pressa ur vätskan och rör ner gurkan i yoghurten.

Grekisk sallad

  1. Blanda grönsakerna i en skål.
  2. Smula över fetaost och oregano.
  3. Häll över olivolja och lite balsamvinäger, salta och peppra.