Baka semlor med kesella

Baka semlor med kesella
Foto: TV4

Baka semlor med kesella

Av: Thomas Lindberg

13 ingredienser

1h 15 min

Klassiska semlor med mandelmassa och vispgrädde! Här är ett recept med kesella eller kvarg i degen.

Ingredienser

portioner stycken

Till 14 semlor:

  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1,25 dl Kesella lätt
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 0,75 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl mellangrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt salt, kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 5-7 min. Ta ut och låt dem svalna på galler under bakduk.
  6. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll dina semlor med blandningen.
  7. Vispa grädden och klicka eller spritsa den i. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.