Asiatisk laxtartar i friterat rispapper

Asiatisk laxtartar i friterat rispapper
Foto: Frida Wismar
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Asiatisk laxtartar i friterat rispapper

11 ingredienser

30 m

Dessa fantastiska kreationer är enkla att göra, smakar underbart och kommer garanterat att imponera på dina gäster. /Catarina

TIPS! Lägg på laxtartaren precis före servering så håller sig rispappret krispigt och fint.

Ingredienser

portioner10 - 15 stycken
  • 300 g rå lax (typ salma)
  • 1 grönt äpple (t ex Granny Smith)
  • 1 msk färsk ingefära, skalad och riven
  • 0,5 msk sesamolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar
  • 4-5 blad rispapper
  • 5 dl rapsolja (eller frityrolja)
  • salt
  • 0,5 dl sesamfrön
  • gräslök (eller ärtskott)

Gör så här

  1. Skär laxen i små tärningar om cirka 1 x 1 centimeter. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Blanda samman lax, äpple, ingefära och sesamolja. Smaka av med salt
  2. och peppar. Låt vila i kylen.
  3. Mät upp oljan i en kastrull som du får plats med ett helt rispapper i. Värm upp oljan till 150–160 grader. Lägg i ett rispapper åt gången och titta på rent trolleri – vips så
  4. har du ett friterat rispapper på ett par sekunder – som ett stort rischips. Ta upp, lägg på hushållspapper, salta och bryt till cirka 7 x 7 centimeter stora bitar.
  5. Lägg sesamfrön i en panna och rosta dem på medelhög värme tills de har blivit gyllenbruna. Akta så att de inte bränns! Låt svalna på ett fat.
  6. Skeda upp tartaren på rispappersbitarna. Toppa med rostade sesamfrön och garnera med grönt från gräslök eller ärtskott.