Aubergine- och tomatgryta med gremolata

koket.se
Aubergine- och tomatgryta med gremolata
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Aubergine- och tomatgryta med gremolata

17 ingredienser

30 min

En god och mättande vardagsgryta på färska tomater, aubergine och kikärtor. För extra piff och smak toppas grytan med gremolata och bjuds med grillat bröd.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk lök
  • 2 aubergines
  • 1 zucchini
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 kg tomat, färska (eller 2 burkar hela tomater à 400 g)
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à 400 g)
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gremolata

  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron

Servering

  • 4 skivor surdegsbröd

Gör så här

  1. Skiva vitlök och lök tunt, även det gröna på löken.
  2. Stek lök och vitlök mjuka i olivolja i en gryta eller stor kastrull.
  3. Tärna under tiden aubergine och zucchini grovt.
  4. Tillsätt aubergine och zucchini och stek i ca 4 minuter.
  5. Häll på de torkade kryddorna samt tomatpuré.
  6. Om du använder färska tomater, hacka dem grovt.
  7. Stek i ca 4 minuter till och tillsätt sedan tomaterna.
  8. Låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  9. Hacka under tiden persiljan grovt och vitlöken fint.
  10. Blanda persilja och vitlök i en skål och riv ned citronskal.
  11. Grilla bröden randiga i en grillpanna.
  12. Smaka av grytan och servera den i en djup skål. Toppa med gremolata och olivolja, bjud med grillat bröd.