Axels spaghetti med Italienska köttbullar och tomatsås

Axels Spaghetti med Italienska köttbullar och tomatsås
Foto: TV4
Axel Odelberg
Axel Odelberg

Axels spaghetti med Italienska köttbullar och tomatsås

30 ingredienser

60 m

Klassiska italienska smaker i en krämig pastarätt med fluffiga och smakrika köttbullar.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 0,5 dl vitt bröd, rivet
  • 0,5 dl grädde
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • smör, till stekning
  • 150 g nötfärs
  • 150 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 msk färsk oregano, hackad
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Tomatsås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 6 tomater, skållade, skalade och urkärnade
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 msk färsk oregano, hackad
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad
  • 2 dl hönsbuljong
  • strösocker
  • salt
  • peppar

Servering

  • 200 g spaghetti
  • parmesanost, riven

Gör så här

Köttbullarna

  1. Låt det rivna brödet svälla i grädden i några minuter.
  2. Stek hälften av löken och vitlöken i smör på medelvärme tills hacket fått fin färg
  3. Arbeta snabbt ihop färsen, brödet, ägget, stekt och rå lök, hälften av osten, vin och örter till en bra smet. Tillsätt eventuellt olja och/eller vatten för att få till rätt konsistens. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Forma smeten till stora köttbullar med blöta händer eller använd en sprits.
  5. Stek dem i smör och olja på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta.

Tomatsåsen

  1. Rosta schalottenlök och vitlök i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och fortsätt rosta i någon minut.
  2. Hacka tomaterna grovt och låt de steka med i två minuter.
  3. Tillsätt vinet och kryddorna. Tillsätt hönsbuljongen när vinet nästa kokat bort.
  4. Låt såsen sjuda minst 30 minuter för att få fram en djup tomatsmak.
  5. Mixa såsen slät och smaksätt med socker, salt och peppar. Späd eventuellt med lite grädde.

Servering

  1. Koka spaghettin enligt instruktionerna på förpackningen.
  2. Blanda ner rikligt med tomatsås i pastan och lägg en portion på tallriken.
  3. Lägg på köttbullarna, skeda över lite med tomatsås, strö över parmesan och dekorera med lite örter.