Bakad fetaost med hemgjord n’duja-jam

koket.se
Bakad fetaost med hemgjord n’duja-jam
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Bakad fetaost med hemgjord n’duja-jam

9 ingredienser

30 min

Har du inte testat bakad fetaost än så är det dags nu, detta recept är sååå gott!

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Hemgjord n’duja-jam

  • 100 g nduja (italiensk kryddig smörbar salami)
  • 2 msk honung (eller lönnsirap)
  • 1 msk rödvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 1 tsk olivolja
  • chiliflakes (valfritt för extra hetta)

Bakad fetaost

  • 200 g fetaost
  • 1-2 tsk olivolja
  • färsk rosmarin (eller timjan till garnering)
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

Hemgjord n’duja-jam

  1. Om n’dujan är för fast så lägg den i en liten kastrull och värm försiktigt på låg värme tills den blir mjuk och smidig.
  2. Tillsätt honungen och rör om. Tillsätt sedan vinäger och olivolja för att balansera smakerna. Smaka av och justera sötma och syra om det behövs. Låt blandningen svalna och tjockna något.

Bakad fetaost

  1. Förvärm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg fetaosten i en liten ugnssäker form och ringla olivolja över den.
  3. Fördela n’duja-jamen jämnt ovanpå fetaosten. Lägg några kvistar färsk rosmarin eller timjan ovanpå och baka i ugnen i ca 15 minuter tills osten blir mjuk och börjar få lite färg.
  4. Ta ut formen ur ugnen och mal lite svartpeppar över.
  5. Servera med rostat surdegsbröd eller focaccia, som passar perfekt att doppa i den smakrika såsen.