Bakad potatis med cheddar, lök och bacon

Bakad potatis med cheddar, lök och bacon
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Bakad potatis med cheddar, lök och bacon

10 ingredienser

1,5 h

Gratinerad potatis fylld med röra på knaprigt bacon, cheddarost, smörstekt lök och dijonsenap.

Ingredienser

portioner
  • 2 bakpotatisar
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g bacon (av bra kvalitet)
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g cheddarost, riven
  • 1 krm salt
  • sallad, blandad, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Picka några hål i skalet på bakpotisarna. Baka i ugnen i 1- 1,5 timme, tills de är mjuka hela vägen igenom.
  2. Dela löken på mitten och skiva den sen i tunna skivor. Smörstek löken på låg värme i ca 20-30 minter så den är helt mjuk och börjar karamelliseras.
  3. Knaperstek baconen med en vitlöksklyfta (den kan du sen hacka och ha med eller slänga) och låt den sen rinna av på papper. Ta ut den färdiga potatisen ur ugnen.
  4. Skär ett kryss i potatisen och gröp sedan ur den och lägg innehållet i stekpannan med löken (spara skalen så hela som det går, allt ska tillbaka i dem sen.)
  5. Mosa potatisen grovt med en slev.
  6. Häll i bacon, crème fraiche, salt, dijon och cheddar (spara lite ost att toppa med). Rör ihop.
  7. Fyll potatisskalen med all röra och toppa med resten av osten.
  8. Ställ in i ugnen och sätt på grilleffekten och låt de gratineras i 3 minuter. Servera gärna med en blandad sallad.