Bakade betor med chèvre och rostad vitlökskräm

POPULÄRT
koket.se
Bakade betor med chèvre och rostad vitlökskräm
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Bakade betor med chèvre och rostad vitlökskräm

14 ingredienser

40 min

Låt ugnen göra jobbet i i den här middagen där rödbetor, timjan, getost och honung blir en fantastiskt och lättlagad vegorätt.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g rödbeta, gärna små
  • 600 g fast potatis, gärna små
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 vitlök, delad på "midjan"
  • 300 g chèvreost
  • 2 msk flytande honung
  • 40 g pinjenötter
  • 3 dl matyoghurt
  • peppar
  • salt

Till servering

  • 100 g rucolasallad
  • 1 baguette
  • olivolja, att ringla över vid servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba rödbetor och potatis. Skär potatis och betor i mindre bitar om de är stora.
  2. Blanda betor och potatis med olivolja, timjan, salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form.
  3. Dela den hela vitlöken på "midjan". Lägg halvorna med snittytan upp i formen med betor och potatis. Ringla lite olivolja över vitlöken. Tillaga ca 20 minuter i ugnen. Ta ut formen och lyft bort vitlöken.
  4. Smula över chévreost, ringla på honung och strö över pinjenötterna. Sätt in i övre delen av ugnen och gratinera ca 10 minuter, gärna med ugnen på grillfunktion.
  5. Tryck ut de rostade vitlöksklyftorna ur sitt skal. Mosa väl med gaffel. Blanda med yoghurten i en skål och smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg rucola i botten av djupa tallrikar. Lägg på de rostade rödbetorna och potatisen med chèvreost. Klicka på den rostade vitlöksyoghurten, ringla på lite extra olivolja och servera med frasig baguette.

Glöm inte att matsortera skal från vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda rätt med bakade betor. /Köket-redaktionen