Baklava - Mellanösterns favoritdessert
Zeina, vi har förstått att baklavans geografiska utbredning är enorm att det är svårt att hitta var den kom ifrån från allra första början. Berätta lite om historian bakom baklavan!
Det sägs att det är assyrierna från det gamla Mesopotamien som har uppfunnit Baklavan. Handelsmän som besökte Mesopotamien tog med sig den till Grekland och receptet började sakta men säkert sprida sig till hela Mellanöstern och Balkan.
Skiljer sig dagens Baklava-recepten mellan de olika länderna? (Nämn gärna några skillnader mellan ex Grekland, Turkiet, Iran, Balkan)
Det gemensamma för alla länder i en traditionell Baklava är den frasiga filodegen som penslas med smör och fylls med nötter. Sen sötas baklavan med sirap eller honung för att den inte ska vara torr. Det som skiljer sig åt i de olika länder är hur man smaksätter baklavan, i tex Palestina, Syrien och Libanon vill man gärna ha rosenvatten och apelsinblomsvatten i baklavan. I Turkiet låter man den neutrala smaken av nötterna vara det som är starkt framträdande, i Grekland smaksätter man baklavan med kanel och honung.
Vi som aldrig bakat baklava, vad ska vi som nybörjare tänka på?
Det är inte så svårt som man tror. Tänk på att alltid hålla filodegen ordentligt övertäckt, gärna med plast och kökshandduk. Du vill absolut inte att filodegen torkar ut, för då smulas den sönder och blir omöjlig att jobba med. Snåla inte med smöret och se till att baka baklavan tills den blir ordentligt genomgräddad.
Vad är det vanligaste felet man gör när man bakar baklava?
Ett vanligt misstag många gör är att de inte bakar baklavan tillräckligt länge i ugnen. En genomgräddad baklava får en fin frasig konsistens.
Finns det något riktigt bra knep för att lyckas med sin baklava?
Viktigt att pensla varje lager filodeg med smör. När baklavan är nygräddad och varm ska man ringla kall sirap eller honung över. Låt gärna baklavan suga åt sig sirapen/honungen över natten.
I Zeinas onlinekurs tipsar hon om hur du får till den perfekta baklavan! Läs mer här >>