ca 50 g pistagenötter, finmixade (att dekorera med)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
Klipp en bunt på 10 rektangulära filodegsark i fem remsor längs med långsidan. Fyra av buntremsorna klipper du i fyra fyrkantiga delar. Den sista remsan klipper du först i fyra fyrkanter som du sedan klipper diagonalt för att få 16 trianglar.
Ta varje bunt av filodeg och pensla varje ark generöst med smör och lägg alla ark som hör till samma bunt på varandra på bakplåtspappret.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
Under tiden kan du förbereda sockerlagen.
Koka upp strösocker och vatten tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt apelsinblomvatten. Låt svalna tills det börjar tjockna lite.
Pensla alla filodegsbuntar generöst med sockerlag medan de fortfarande är varma. De triangulära filodegsbuntarna dekorerar du med finmixad pistage precis efter du penslat på sockerlagen. Låt hela härligheten svalna medan du gör mandelmassan.
Mixa ihop alla ingredienserna till mandelmassan till en krämig och tjock massa. Plasta in och låt stå i rumstemperatur.
Baklavasemlan monterar du genom att spritsa ett lager mandelmassa på en fyrkantig filodegsbunt. Spritsa på vispad grädde och toppa sedan med en triangulär filodegsbunt.