Bästa röda vinet - redaktionens 13 favoriter!
Isabel:
Jag är verkligen en rödvinstjej - jag älskar allt från ett fylligt rödvin till ett lite lättare.
1 Borgogno, Italien, Piemonte, Langhe. Nr: 70384, 139 kr
Det här vinet är gjort på fyra olika druvsorter, bla merlot. Den har dofter och smaker av mörka körsbär, choklad, plommon, mynta och vanilj - det här är verkligen mitt "everyday wine". Det passar lika bra till en bit kött som den är god att dricka som sällskapsvin!
2 Rust en Vrede Estate, 2017, nr: 12356, 319 kr
Här kommer ett tips på ett lite lyxigare vin som jag ÄLSKAR. Alla måste prova detta vin, det är out of this world. 289 kr kan tyckas dyrt, men jag lovar att det är värt varenda krona (om det inte finns på just ditt systembolag så beställer de gärna in det!) Det passar till alla höstens grytor, krämiga pastarätter eller bara att dricka precis som det är.
Nathalie:
Jag kan tycka att rödvin är gott - speciellt på hösten, jag älskar ju druvan Zinfandel som har en lite mer söt och fruktig smak
3 Amazin', USA, Kalifornien. Nr: 2539, 99 kr
Det här vinet är gjort på druvan Zinfandel och har en fruktig doft och smak med inslag av fat, blåbärssylt, choklad, björnbär, viol, mynta och vanilj. Jag älskar den här till en god fläskfilé, men faktiskt funkar Zinfandel-druvan till väldigt många rätter, ett bra allroundvin!
Helena:
Jag får väldigt lätt ont i huvudet av rödvin, därför dricker jag det rätt sällan men vid väl valda tillfällen. Jag gillar inte kraftiga rödvin som får käkarna att knyta sig.
4 Baron de ley, Spanien, Rioja, nr 2525, 129 kr.
Vinet är gjort på druvan Tempranillo och har kryddig smak och doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, mörk choklad, kanel, korinter och vanilj. Passar perfekt till en fyllig köttgryta eller soppa. Men ett av få röda viner som jag tycker är gott även som sällskapsdryck.
Bread & Butter, Pinot Noir, 2022, nr Nr 76671, 169 kr.
Varje gång jag bjuder vänner på detta vin, älskar det! Druvan är pinot noir och vinet kommr från Napa i Kalifornien. Vinet är mjukt, fylligt och smakrikt och passar i princip till all mat, från ljust kött till fisk och vegetariskt. Min favorit!
19 Crimes, Red Wine, 2019, South Eastern Australia, nr 73968, 99 kr
Jag köpte först det här vinet på vinst eller förlust för den lite roliga namnet och etiketten. Vinet överraskar! Jag är inget stort fan av rödvin men det här är som att dricka mjuk sammet eller siden! Vinkännare skulle kalla det skräpvin - men läser man alla bra recensioner vinet fått världen över - och historian bakom etiketten och namnet.. så blir vinet ännu mer spännande! Mycket prisvärt för sina 99 kr.
Danielle:
Jag älskar rödvin men är lite petig med smakerna. Jag vill att rödvinet ska vara fylligt och smakrikt men ändå inte för tungt.
6 District 7, USA, Kalifornien, nr 6578, 149 kr
Det här vinet är gjort på druvan Pinot noir och vinet har en kryddig smak och doft med rostad fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, kaffe, körsbär, kardemumma, ingefära och choklad. Det här vinet dricker jag gärna till ljusa kötträtter som fläskfilé och kyckling.
7 Enzo bartoli, Italien, Piemonte, nr 79600, 149 kr.
Den här italienska godbiten är gjord på druvan Barbera och har smak och doft med fatkaraktär, inslag av blåbär, choklad, mörka körsbär, örter och plommon. Den passar till en mängd kötträtter men den här älskar jag att bara dricka precis som den är - som sällskapsvin.
Ellinor:
Jag är ingen rödvinsälskare så för min del får rödvin gärna vara mjuka och bäriga så de blir lättdruckna och passa till många olika rätter, inte bara kött.
8 La Corte del Pozzo, Italien, Venetien, nr 2340, 109 kr.
Det här vinet är gjort på tre olika druvor men främst Corvina. Samtliga vingårdar från denna producent, Fasoli Gino, är ekologiskt certifierade. Vinet har en mjuk, bärig och ungdomlig doft och smak med inslag av körsbär, hallon, salvia och lingon. Det här vinet passar till såväl fisk, kyckling, vegetariska rätter och ljust kött - perfekt till buffé och plockmat. Alltid mitt förstahandsval när det kommer till rödvin.
9 Irony, USA, Kalifornien, nr 6694, 169 kr.
Det här vinet är mestadels gjort på druvan Pinot noir och lite av Petit sirah. Vinet har en kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, örter, choklad, skogshallon och peppar. Jag fick det här tipset en gång av min väninna som läst dryckeskunskap i Grythyttan - och den här passar också till många olika rätter och gör sig jättebra till buffé med plockmat. Enkelt och gott!
10 Meinklang, Pinot Noir, 2020. Nr 75093, 129 kr.
Ett mjukt och friskt rödvin som jag ständigt återkommer till. Passar mig perfekt i smaken som föredrar lätta rödviner framför kraftiga och mustiga. Vinet har en bärig smak med inslag av skogshallon, färska örter, körsbär, mineral och viol. Enligt mig är det ett riktigt allroundvin som passar till såväl fisk, vego och ljust kött. Plus för att det är ekologiskt.
Lina:
Jag älskar ett gott mustigt rödvin till helgen, helst tillsammans med en vällagad köttbit och sås.
15 Lat 42, Gran Reserva, 2014, Spanien, Rioja, Nr 12679, 249 kr.
Det här vinet är gjort på druvan Tempranillo och är ett mustigt, kryddigt vin med inslag av torkad frukt, kanel, dill, pomerans och nötter. En riktig favorit till grillat eller stekt kött!
16 Jérôme Arnoux, Tradition, 2018, Frankrike, Jura, Côtes du Jura, Nr 52533, 199 kr.
Det här vinet är mer lätt, mjukt och bärigt med inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, torkade tranbär och mineral. Jag föredrar det något svalt tillsammans med snacks eller tilltugg. Ett perfekt sommarvin!
Två bonustips från Mischa!
Efter en vinprovning med Mischa Billing nyligen hittade vi i redaktionen dessa två nya favoriter:
Bouchard Aîné et Fils, Givry, 2022. Nr 5465, 299 kr
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, mörka körsbär, blodapelsin, vanilj, tranbär, färska örter och sandelträ. Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött eller till vegetariska rätter.
Cafaggio, Chianti Classico, 2022. Nr 22817, 175 kr.
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, salvia, kanel, kakao, nypon och pomerans. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
(Artikel uppdaterad oktober 2024)