Grillade grönsaker med rub

Bästa vinet till grillade grönsaker

Vad väljer man till grillade grönsaker? Det är en solig dag och du är ledig. Det vore gott med en fräsch sallad och, varför inte, ett glas vin till. Låter nice, eller hur? Men det är inte säkert att kombinationen fräsch sallad och vin blir så lyckad. Maya Samuelsson berättar varför!

Hos en del färska grönsaker, till exempel rosésallad och tomater, hittar vi bitterämnen som gör att vinet smakar som ett te som dragit i 20 minuter. 

I vinländer, som till exempel Frankrike, är det därför vanligt att salladen kommer fram som sista rätt, när vinet är uppdrucket. Men om vi grillar grönsaker, som zucchini, tomater och rotfrukter, försvinner bitterheten och ibland framträder en liten ”sötma” vilket gör grönsakerna utmärkta att kombinera med vin. 

Om måltiden består av enbart grillade grönsaker är oftast ett torrt vitt aromatiskt fruktigt vin ett bra alternativ. 

Maya Samuelssons tips på två fruktiga vita viner:


Alvarinho Contacto, Portugal, Vinho Verde
Nr 6707
139 kr

Leitz Magic Mountain, Rüdesheimer Riesling Trocken
Nr 70626
166 kr

Artikeln är uppdaterad i august 2024