Gör den picklade löken genom att skiva rödlöken tunt och lägg i en ren burk eller skål. Koka snabbt upp vatten, vitvinsvinäger, socker och salt tills sockret har löst sig. Häll det kokande vattnet på löken och ställ kallt i minst 15 minuter.
Hacka lök, vitlök, selleri och jalapeño smått.
Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan. Stek spiskummin och koriander i 30 sekunder innan du häller på alla grönsakerna. Stek dem tills löken blir mjuk.
Tillsätt bönorna, salta och peppra ordentligt. Tillsätt sedan buljongtärning, sojan, vinäger och ölen. Låt koka med locket av så att grytan reduceras i ca 20 minuter. Koka på hög värmen men var noga med att röra ordentligt, annars bränner det fast!
Hacka tomat, avokado, koriander och jalapeño. Blanda med olja och limesaft i en skål, smaka av med salt och peppar.
Servera böngryta med grön salsa, tortillabröd, picklad lök och crème fraiche!