Bean taco med grön salsa

koket.se
Bean taco med grön salsa
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Bean taco med grön salsa

29 ingredienser

45 m

Mustig och god chili gjord på svarta bönor. Servera med grön salsa, tortillabröd och picklad rödlök. Så gott!

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 800 g svarta bönor [2 konservburkar]
  • 1 gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 4 bitar stjälkselleri, stavar
  • 2 jalapeños
  • 4 msk rapsolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 33 cl ljus öl
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk korianderfrö
  • 3 msk japansk soja (japansk soja)
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • peppar

Grön salsa

  • 4 gröna tomater
  • 2 avokador
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 jalapeño
  • 1 limefrukt
  • salt
  • peppar

Picklad lök

  • 2 rödlökar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk salt

Tillbehör

  • tortillabröd
  • crème fraîche

Gör så här

  1. Skölj bönorna i kallt vatten.
  2. Gör den picklade löken genom att skiva rödlöken tunt och lägg i en ren burk eller skål. Koka snabbt upp vatten, vitvinsvinäger, socker och salt tills sockret har löst sig. Häll det kokande vattnet på löken och ställ kallt i minst 15 minuter.
  3. Hacka lök, vitlök, selleri och jalapeño smått.
  4. Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan. Stek spiskummin och koriander i 30 sekunder innan du häller på alla grönsakerna. Stek dem tills löken blir mjuk.
  5. Tillsätt bönorna, salta och peppra ordentligt. Tillsätt sedan buljongtärning, sojan, vinäger och ölen. Låt koka med locket av så att grytan reduceras i ca 20 minuter. Koka på hög värmen men var noga med att röra ordentligt, annars bränner det fast!
  6. Hacka tomat, avokado, koriander och jalapeño. Blanda med olja och limesaft i en skål, smaka av med salt och peppar.
  7. Servera böngryta med grön salsa, tortillabröd, picklad lök och crème fraiche!