Belgiska våfflor med chokladvisp

koket.se
Belgiska våfflor med chokladvisp och banan
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Belgiska våfflor med chokladvisp

16 ingredienser

Drömgoda och frasiga våfflor toppade med luftig chokladgrädde, karamelliserad banan och rostade hasselnötter. Våffelsmeten går också fint att grädda i ett vanligt våffeljärn.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner

Smet

  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 20 g bakpulver [4 tsk]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 300 g mjölk [3 dl]
  • 85 g olja [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]

Chokladvisp

  • 100 g mjölkchoklad
  • 300 g grädde [3 dl]

Karamelliserade banan

  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 30 g vatten [2 msk]
  • 2 bananer (inte för mogna)
  • 2 msk smör

Servering

  • vaniljglass
  • rostade hasselnötter, grovhackade

Gör så här

Våfflor

  1. Sikta och blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg dom i separata bunkar. Blanda äggula med mjölk och olja. Blanda sedan i lite i taget av vätskan med de torra ingredienserna. Blanda tills du har en slät och fin smet. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum och vänd sedan ner dem försiktigt i smeten så den blir fluffig och slät.
  2. Grädda våfflor av smeten i våffeljärn. Lägg en och en på galler efter gräddning så behåller de sin frasighet bättre.

Chokladvisp

  1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull, häll det över chokladen och blanda väl. Plasta med och ställ in i kylen, låt stå över natten. Ta ut från kylen och vispa en elvisp till en fluffig konsistens.

Karamelliserad banan

  1. Smält socker med lite vatten i en stekpanna till en karamell. Lägg i bananbitarna och smöret. Blanda tills alla bananerna fått en fin gyllenbrun färg.