100 g wasabismaksatta sesamfrön (alt 90 g rostade sesamfrön och 10 g wasabipasta)
30 g sesamolja
50 g matolja
Sushi su, ca 7 dl
3 dl röd risvinäger, gärna Yusen
3 dl mirin
0,5 dl strösocker
0,33 dl salt
Gör så här
Wasabitahini
Mixa sesamfröna i en matberedare i 5 minuter. Tillsätta båda sorters olja och mixa 5 minuter till.
Sushi su
Koka upp en liten del mirin med socker och salt i en kastrull tills socker och salt lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt svalna och sila
Bergtunga
Salta bergtungan försiktigt och låt saltet dra in i 5 minuter. Lägg därefter filén i sushi-su i 9 minuter och torka av den efteråt.
Skär gurkan och zucchinin i långa och tunna band, så att det liknar pasta. Klipp smörgåskrassen. Skär fisken i samma storlek som grönsakerna.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lite olja och stek zucchinin i 20 sekunder, tillsätt därefter gurkan och 3 msk vatten. Stek vidare i 10 sekunder och häll över innehållet i en skål. Smaka upp med salt, lime och lägg i smörgåskrassen. Fördela på 4 tallrikar och lägg 1 msk av wasabitahinin på varje.