Bergtunga med wasabitahini

Bergtunga med wasabitahini
Foto: Frida Ronge
Frida Ronge
Albin Edberg
Frida Ronge
Albin Edberg

Bergtunga med wasabitahini

Av: Frida Ronge, Albin Edberg

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Pasta på zucchini och gurka som serveras med bergtuna i sushi su och tahinisås med wasabi. 

Maya Samuelssons dryckestips

  • Künstler Nr 5375. Riesling Trocken, 2016. Tyskland, Rheingau

  • Belvoir Fruit farms organic Ginger Beer

Ingredienser

portioner
  • 160 g bergtungsfilé
  • 2 gurkor
  • 2 gröna zucchinis
  • 0,5 l sushi su
  • 1 ask krasse
  • 3 limefrukter
  • 4 msk wasabitahini (se nedan)
  • ev 4 tsk vattenkrasseolja
  • salt

Wasabitahini

  • 100 g wasabismaksatta sesamfrön (alt 90 g rostade sesamfrön och 10 g wasabipasta)
  • 30 g sesamolja
  • 50 g matolja

Sushi su, ca 7 dl

  • 3 dl röd risvinäger, gärna Yusen
  • 3 dl mirin
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,33 dl salt

Gör så här

Wasabitahini

  1. Mixa sesamfröna i en matberedare i 5 minuter. Tillsätta båda sorters olja och mixa 5 minuter till.

Sushi su

  1. Koka upp en liten del mirin med socker och salt i en kastrull tills socker och salt lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt svalna och sila

Bergtunga

  1. Salta bergtungan försiktigt och låt saltet dra in i 5 minuter. Lägg därefter filén i sushi-su i 9 minuter och torka av den efteråt.
  2. Skär gurkan och zucchinin i långa och tunna band, så att det liknar pasta. Klipp smörgåskrassen. Skär fisken i samma storlek som grönsakerna.
  3. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lite olja och stek zucchinin i 20 sekunder, tillsätt därefter gurkan och 3 msk vatten. Stek vidare i 10 sekunder och häll över innehållet i en skål. Smaka upp med salt, lime och lägg i smörgåskrassen. Fördela på 4 tallrikar och lägg 1 msk av wasabitahinin på varje.