Ta tillvara på björnbärsskörden och koka en god sylt av dem. Det kan låta mycket med 800 g socker till 1 kg bär, men sockret gör att sylten håller längre. Om du vill ta mindre socker är det bäst att frysa sylten.
Ingredienser
1 kg björnbär
1 citrongräs, som smaksättning
1 dl vatten
0,5 citron, pressad
800 g strösocker
Gör så här
Häll bär, socker, citron och vatten i en kastrull. Låt koka upp och koka försiktigt så att det inte bränner fast.
Banka lite på citrongräset så att smaken frigörs. Lägg i kastrullen med björnbären och låt den koka med.
Pensla kanterna på kastrullen med vatten lite då och då så undviker du sockerkristaller i sylten. Passa hela tiden sylten och skumma av skummet som bildas i kastrullen. Då håller sylten längre i burken.
När du tycker att sylten ser ut att ha en bra konsistens så gör syltprovet. Ta en klick sylt och lägg på en tallrik. Blås lite så att den svalnar. Dra ett finger genom syltklicken så det bildas en liten ränna i mitten. Om sylten inte åker ihop igen så är den färdig.
Plocka bort citrongräset och häll upp den heta sylten i rena varma burkar.